Bekkenfysiotherapie

Binnen de fysiotherapie is de bekkenfysiotherapie een erkende verbijzondering. Bekkenfysiotherapeuten hebben zich gespecialiseerd op het gebied van het voorkomen en behandelen van functiestoornissen en klachten binnen het gehele gebied van buik, bekken en lage rug bij vrouwen, mannen en kinderen.

Het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodem en bekkenorganen beinvloeden elkaar wederzijds. Een klacht in het bekken kan leiden tot een klacht in de bekkenbodem en omgekeerd.
U kunt hierbij denken aan:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten, veel te vaak plassen
  • moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting
  • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
  • pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • problemen bij het vrijen, die samenhangen met de bekkenbodem
  • voor en na operaties in de onderbuik
  • bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond zwangerschap en bevalling
  • begeleiding van zwangere vrouwen met name gericht op preventie van bekkenpijn en bodemdysfuncties
  • bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling

De bekkenbodem spieren hebben een belangrijke taak bij plassen, ontlasten, vrijen en bij houding en beweging. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen of ze worden niet op het juiste moment gebruikt. Niet iedereen voelt deze spieren waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt.
De problemen kunnen ontstaan door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, soms na blaasontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie of zij hangen samen met zwangerschap of bevalling.

Wat kunt u verwachten?

Bij de eerste behandeling wordt uitgebreid ingegaan op uw klachten om een goede indruk te krijgen van de aard en de ernst van uw klachten en de mate waarin deze klachten uw leven beïnvloeden.
U krijgt veel uitleg over de oorzaak en de gevolgen van uw klachten en de samenhang met de functie van het bekken, de bekkenbodem en de bekkenorganen. Persoonlijke adviezen over drinken, voeding, houding en beweging, toilethouding en toiletgedrag horen daar ook bij.
Het uitgebreide vraaggesprek en het onderzoek zijn de basis voor een behandelplan.

De bekkenfysiotherapeut leert u de spieren rond het bekken te herkennen en te gebruiken, zodat de bekkenbodem en de omliggende spieren (weer) een samenwerkend geheel worden.
Hierbij kan er gebruik gemaakt worden van een biofeedback-apparaat waarbij met behulp van een elektrode de bekkenbodem activiteit gemeten wordt. Op een beeldscherm wordt dit zichtbaar. Hierdoor kan het functioneren van de bekkenbodemspieren voor u duidelijker worden en kunt u heel gericht oefenen.

Tijdens de zwangerschap is de begeleiding gericht op het actief blijven en daarmee zo optimaal mogelijk te functioneren. Met als doel het voorkomen van bekkenpijn en stoornissen van de bekkenbodem.

Behandeling door de bekkenfysiotherapeut kan plaatsvinden op verwijzing van de huisarts, specialist of verloskundige. U kunt ook zonder verwijsbrief naar de bekkenfysiotherapeut.

De vergoeding.

Vanaf 1 januari 2011 worden de eerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie in verband met urine-incontinentie vergoed vanuit de basisverzekering. Zorg uit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Heeft u meer dan 9 behandelingen nodig, dan worden die uit de aanvullende verzekering vergoed (indien u een aanvullende verzekering heeft).
De overige klachten die door de bekkenfysiotherapeut worden behandeld vallen net als fysiotherapie onder de aanvullende verzekering.

Bij uw zorgverzekeraar kunt u zelf informeren of u voor vergoeding in aanmerking komt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjolein Former

former@fysiotherapieborgele.nl